perineoplastia

La perineoplàstia és la intervenció quirúrgica per tornar l’elasticitat i la funcionalitat del perineu, la regió situada entre l’entrada a la vagina i l’anus. Quan aquesta zona és jove té una aparença elàstica i tersa. No obstant això, en l’embaràs, després de 9 mesos de suportar un pes superior a l’habitual, es produeix una distensió de la musculatura pèlvica. La pèrdua de to pot provocar de pèrdues d’orina o dificultar les relacions sexuals satisfactòries.

Aquest problema s’accentua en el part. Si a més, el part resulta dificultós, és possible que el ginecòleg decideixi realitzar una episiotomia, un tall en la pell i en la musculatura perineal per facilitar la sortida.

Si bé existeixen exercici per tonificar la musculatura d’aquesta zona, en molts casos no sol funcionar perquè aquesta està desestructurada. En aquests casos, és necessària una correcció quirúrgica.

Què és el perineu?

El perineu és la porció de teixit que va des de la vagina a l’anus. Quan aquesta zona és jove sol tenir forma de “V” i té una aparença elàstica i tersa. Amb l’edat i els parts, la musculatura perineal va perdent to i elasticitat, el perineu passa de tenir forma de “V” a adquirir una morfologia en forma de “U”, distorsionant la seva aparença i funcionalitat, ocasionant problemes funcionals i molèsties, especialment, durant les relacions sexuals. Si durant el part es va practicar una episiotomia, pot agreujar la situació.

La perineoplàstia permet tornar a tancar la musculatura del perineu, retornant-li així la tensió i el to que li permeten recuperar la funció original d’aquesta zona.

En què consisteix?

La perineoplàstia és una intervenció senzilla, que sol fer-se sota anestèsia local. Consisteix a tibar la musculatura del perineu, retornant-li així la seva elasticitat i funcionalitat.

En el cas d’aquelles dones que tenen una dilatació important, se’ls realitza un estrenyiment del terç extern de la vagina, millorant la satisfacció en les seves relacions de parella.

Qui és bon candidat per sotmetre's a l'operació?

És una bona candidata qualsevol dona que pateixi una laxitud del perineu que deixa la vagina massa exposada. Pot ocasionar problemes de sensibilitat, incontinència, infeccions i molèsties en les relacions sexuals.

Quins seran els resultats?

Després de la cirurgia, es recupera la dimensió, la forma i funcionalitat del perineu.

Com serà la recuperació?

En el postoperatori, cal realitzar un repòs relatiu durant la primera setmana, després de la qual cosa, el pacient pot incorporar-se a les activitats de la seva vida quotidiana.

Es mantindrà neta i seca, realitzant capellans amb cures vaginal durant 2 setmanes.

Evitarà relacions sexuals el primer mes després de la cirurgia, així com grans esforços i exercici físic.